Selam Alejkum (Mirë se vini)

Vlera e Islamit dhe të qenurit musliman

Feja e vërtetë është Islami. Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

إِنَّ الدِّينَ عِند اللّهِ الإِسْلاَمُ

    "Feja e vetme e pranuar tek All-llahu është Islami." [Ali Imran, 19] Që do të thotë t'i nënshtrohesh All-llahut duke e njësuar Atë sinqerisht, duke e pasuar plotësisht të Dërguarin e Tij [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] dhe të distancohesh nga idhujtaria dhe pjestarët e tij.

         Islami është fe e të gjithë të Dërguarve dhe Pejgamberëve.

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala] për Nuhun, alejhi selam:

وَأُمِرْتُ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْمُسْلِمِينَ

         "Dhe jam urdhëruar që të jem prej muslimanëve." [Junus, 72]

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala] për Ibrahimin, alejhi selam:

إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ

         "Kur Zoti i tij (Allahu) i tha: “Nënshtrohu (ndaj Meje, bëhu musliman)!“ edhe ai iu përgjigj, ‘E kam nënshtruar veten time (si musliman) ndaj Zotit të Gjithësisë." [El-Bekare, 131]

         Dhe Ibrahimi, alejhi selam, me Islam i porositi bijtë e vet duke u thënë:

وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلاَ تَمُوتُنَّ إَلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ

         "Dhe këtë (fe, nënshtrim ndaj Allahut si muslimanë në Islam) e porositi Ibrahimi edhe për bijtë e tij, edhe Jakubi (duke thënë): “O bijtë e mi! Allahu ka zgjedhur për ju fenë e vërtetë, kështu që mos vdisni ndryshe përveç se në Besimin Islam, si muslimanë." [El-Bekare, 132]

         Dhe Musau, alejhi selam, tha:

وَقَالَ مُوسَى يَا قَوْمِ إِن كُنتُمْ آمَنتُم بِاللّهِ فَعَلَيْهِ تَوَكَّلُواْ إِن كُنتُم مُّسْلِمِينَ

         "Dhe Musai tha: “O populli im! Në qoftë se ju keni besuar në Allahun, atëherë i vini shpresat tek Ai, nëse jeni Muslimanë (ata që i nënshtrohen Vullnetit të Allahut)." [Junus, 84]

         Havarijunet i thanë Isaut, alejhi selam:

قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللّهِ آمَنَّا بِاللّهِ وَاشْهَدْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ

         "Havarijunët (nxënësit, besimtarët) e tij thanë: “Ne jemi ndihmësit e Allahut; ne besojmë Allahun dhe dëshmo se vërtetë jemi muslimanë (të nënshtruar ndaj Vullnetit të Allahut)." [Ali Imran, 52]

         Islami është mesazhi i fundit i kënaqshëm nga ana e All-llahut.

         Thotë All-llahu [sal-lallahu alejhi ve sel-lem]:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينً

         "Këtë ditë Unë e përsosa fenë tuaj për ju, plotësova Mirësinë Time mbi ju dhe zgjodha për ju Islamin fe." [El-Maide, 3]

         Nuk i takon askujt të besojë në fe tjetër pos Islamit, që All-llahu e zbriti mbi vulën e të gjithë Pejgamberëve, [sal-lallahu alejhi ve sel-lem].

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِينًا فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

         "Dhe kushdo që kërkon ndonjë fe tjetër përveç Islamit, ajo kurrë nuk do t’i pranohet atij dhe në Botën e Pastajme do të jetë prej të humburve." [Ali Imran, 58]

         Në hadith të Pejgamberit [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] thuhet: "Pasha Atë që shpirti i Muhamedit është në Dorën e Tij, çdokush që dëgjon për mua nga ky ummet, qoftë çifut apo i krishterë dhe vdes duke mos i besuar mesazhit me të cilin jam dërguar, do të jetë prej banorëve të zjarrit." [Musned Imam Ahmed, 8188, Muslimi, 240]

         Sepse Islami është feja e natyrshmerisë.

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

         "Përqëndro vetveten tënde sinqerisht në fenë, i larguar prej çdo të kote, (e ajo fé), feja e All-llahut në të cilën i krijoi njerëzit, s’ka ndryshim (mos ndryshoni) të asaj natyrshmërie të krijuar nga All-llahu, ajo është feja e drejtë por shumica e njerëzve nuk e dinë." [Rrum, 30]

         Islami është fe e udhëzimit dhe mëshirës.

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ

         "Ne ty ta shpallëm librin sqarim për çdo send, udhëzim e mëshirë dhe myzhde për muslimanët." [En-Nahl, 89]

         Islami është fe tolerante dhe largimit të vështirësive:

وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ

         "… dhe nuk ju obligoi në fé me ndonjë vështirësi…" [El-Haxh, 78]

         Kjo fe i çliron njerëzit nga adhurimi pos All-llahut.

         Thotë All-llahu i Madhëruar:

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْاْ إِلَى كَلَمَةٍ سَوَاء بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلاَّ نَعْبُدَ إِلاَّ اللّهَ وَلاَ نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلاَ يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضاً أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللّهِ فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُولُواْ اشْهَدُواْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ

         "Thuaj (O Muhammed): “O ithtarë të Librave të Parë! (jehudi e të krishterë): Ejani te një fjalë që është e drejtë dhe e përbashkët mes nesh dhe jush: që të mos adhurojmë askënd përveç Allahut, që të mos i vëmë shokë Atij në adhurim, dhe që asnjë prej nesh të mos marrë të tjerë për zot përveç Vetëm Allahut.” Pastaj në qoftë se ata largohen, thuaju: “Dëshmoni për ne se jemi muslimanë (besimdrejtë).” [Ali Imran, 64]

         Islami është feja e diturisë dhe inteligjencës.

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

فَانشُزُوا يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ

         "…që Allahu t’i lartësojë ata që besojnë dhe ata të cilëve u është dhënë dija në grada të larta." [El-Muxhadeleh, 11]

         Thotë All-llahu i Lartësuar:

كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ

         "(Ky është) Libër i begatshëm, Ne ta shpallëm ty këtë, që t’i studiojnë argumentet e tij dhe që të marrin mësim prej tij ata që kanë mend." [Sad, 29]

         Muslimanët janë populli më i mirë për njerëzit.

         Thotë All-llahu Fuqiplotë:

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ

         "Ju jeni populli më i dobishëm, i ardhur për të mirën e njerëzve, të urdhëroni për mirë, të ndaloni nga veprat e këqija dhe të besoni në All-llahun. E sikur ithtarët e librit të besonin drejt, do të ishte shumë më e mirë për ta. Disa prej tyre janë besimtarë, po shumica e tyre janë larg rrugës së Zotit." [Ali Imran, 110]

         Ata janë populli mesatarë dhe dëshmorët e drejtë për të gjithë popujt e mëparshëm.

         Thotë All-llahu [subhanehu ve teala]:

وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُواْ شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا

         "Dhe ashtu (siç ju udhëzuam në fenë islame) Ne u bëmë juve një pupull të drejtë (një mes të zgjedhur) për të qenë ju dëshmitarë (në ditën e gjykimit) ndaj njerëzve, dhe për të qenë i dërguari dëshmitar ndaj jush." [El-Bekare, 143]

Search site

Punuar nga Talha Raka © 2008. Të gjitha të drejtat i mban autori.